Blogg

Lämna över städningen

19 nov 2020

Det kan vara svårt att lämna över städningen. Många har ett kontrollbehov och man vill veta att det görs rätt. Väljer du att leja bort din städning till en städfirma kommer du inte bli besviken.

Det finns olika anledningar till varför man bör lämna bort sin städning. Lever du i en vardag där jobbet tar upp halva din vakna tid? Resterande tid försöker du få till så mycket tid som möjligt med dina barn? Där är en väldigt bra anledning till att lämna över städningen. Om du väljer att leja bort städningen får du tid över till det du önskar; mer tid med barnen, gå ut oftare, spela bowling. Ja oavsett vad du gillar kommer du tjäna en massa tid.

Städning för olika tillfällen

De flesta av oss städar på olika sätt. Vi har allt från småstädning, där vi plockar undan lite och torkar av bänkarna, till storstädning. På storstädningen ska verkligen allt tas; under spisen, på listerna, inuti ugnen, avloppet. Detta kan du välja att lämna bort. Inte bara storstädningen utan även småstädningen.

Om du vill anlita ett städföretag väljer du själv hur ofta de ska vara hos dig. Vill du ha dem en gång i veckan för vardaglig städning eller två gånger i månaden? Valet är ditt. Det bästa med städhjälp är att de får det så rent som du önskar, de vet hur de ska städa. Du kan vara borta på lunch och komma hem till ett kliniskt rent hem. De har koll på vilka medel som ska användas var. Det krävs olika medel beroende på vilken yta det gäller. Allt detta slipper du tänka på om du använder dig av en städfirma.

Vem ska man välja?

Det finns många olika städföretag att välja mellan. Letar du till exempel efter hemstädning i Nacka har du många olika alternativ till ditt förfogande. Du kommer med säkerhet hitta ett som passar dig. Det du kan göra är att ringa några olika och fråga efter offerter, fråga även vad som ingår i offerten. Många har även hemsidor där du kan gå in och få en uppfattning om just det företaget. Läs gärna tidigare recensioner. Med tanke på att de ska vara i ditt hem är det viktigt att du känner dig bekväm med dem. Har du någon i din bekantskap som använder sig av hemstädning och kan tipsa dig om ett bra företag är även det en bra sak.

Lev ett friare liv och anlita städhjälp

3 nov 2020

I dagens samhälle känns det ofta som att det inte finns tillräckligt med tid på dagen för att vi ska hinna med allt vi borde. Barn ska hämtas från dagis, mat ska lagas, och så ska vi även hinna städa!

Samtidigt som vi förväntas att arbeta 8 timmar om dagen 5 dagar i veckan så ska vi också hinna med alla vardagsbestyr. Det är lätt att känna att den där högen av måsten växer sig större och större ju mer tiden går. För att undvika att den en dag tippar över så kan det vara smart att anlita hjälp med de sysslor som lätt stjäl ens tid, till exempel genom att anlita en städfirma. Hemstädning kan man sätta upp som ett abonnemang och en rullande tjänst så att man regelbundet har städhjälp hemma. Tänk så skönt att veta att varannan vecka blir städningen gjord, så att du istället kan fokusera på annat!

Vad ingår i hemstädning?

Hemstädning finns i de flesta städer i Sverige. Man kan anlita hemstädning i Stockholm, Malmö, Linköping och Kalmar med flera. Men vad innebär det egentligen och vad är det som ingår? Hemstädning är ett samlingsnamn för all typ av städning som sker i hemmet och det är upp till dig som kund att bestämma vad det är du vill ha hjälp med. Kanske vill du endast ha hjälp med den där årliga storstädningen innan jul, eller så vill du att någon kommer veckovis för att vardagsstäda. Du kan till och med be om att få hjälp med sysslor som strykning och tvätt. Det positiva med att anlita en städfirma är att personalen är välutbildad och garanterar att ditt hem blir rent och fint.

Städtips för hela familjen

Det är inget ovanligt att städningen är den syssla som oftast faller bort där hemma, och man känner ofta att stöket aldrig riktigt tar slut. En sak som kan underlätta är att du gör ett städschema så att du har bra koll på vad det är som behöver göras. På så vis vet du om att badrummet städas på tisdagar och du slipper försöka lista ut hur länge sedan det var du torkade av garderoberna. Ett städschema är även positivt för barn och ungdomar och är ett enkelt sätt att få familjen på samma spelplan. Man kan till exempel fördela sysslor mellan olika familjemedlemmar och det gör det lätt för barnen att veta vad deras veckouppgift är.

Timmar över med hemstädning

8 okt 2020

Pengar är värt mycket och är en viktig ingrediens i livet. Men frågan är om inte tid är värt mer? Pengar kan man tjäna in på nytt, men inte tid. Ta vara på tiden – anlita hjälp och få timmar över!

Hemstädning, alltså att anlita städhjälp, är ofta väl investerade pengar. Visst kostar det en slant, men det är för de flesta en överkomlig summa då en sådan tjänst kvalificerar sig för RUT-avdrag. Känner man ändå att man inte har råd, men gärna vill anlita hjälp, kan man ju ta in hjälpen med längre intervall. Kanske en gång i månaden istället för två. På det sättet hålls kostnaderna nere.

Sedan kan man alltid jämföra lite. Om man kan jobba på sitt eget arbete den tiden som städningen skulle ta att genomföra, så kanske man tjänar på det ändå. Fast för många är det tiden som är värdefull. Med städhjälp får man ju fler timmar över att göra vad man vill med. Det kan vara andra måsten, men även timmar att ägna sig åt någonting roligt och lustfyllt. Kanske en ny hobby?

Anpassa intervallet

De flesta väljer att prenumerera på hemstädning. Det innebär att städhjälpen utförs med jämna intervaller. Hur ofta väljer man själv. En del vill ha varje vecka, andra varannan. För vissa kanske det räcker med en gång i månaden. Några kommer på att det går bra att underhållsstäda själva, men att man vill ha en ordentlig storstädning varannan månad. Här kan man alltså anpassa helt och hållet själv vad som passar en. Det som ofta väger in är hur många man är i familjen och därmed hur fort det blir stökigt och smutsigt, samt hur mycket tid man har själv till städning. Även om man har ett par timmar över i veckan kanske man hellre vill lägga den tiden på att umgås med vänner och familj. Eller som sagt, upptäcka en ny hobby.

Få fönsterhjälp

Även om en prenumeration kanske är det vanliga, så finns det ofta andra tjänster att boka. Man kanske bara behöver hjälp med vissa saker en eller två gånger om året. Som exempelvis fönsterputsning. Även om man skulle vilja putsa själv, kanske det inte alltid är praktiskt möjligt. Varför inte? Jo, för att man inte når överallt. Detta är ett ypperligt tillfälle att anlita hjälp. Då kan proffsen med rätt utrustning, stege vid behov, göra jobbet och man själv kan undvika fallskador – och såklart vinna tid.

Rengöring av allmänna ytor

26 aug 2020

I flerfamiljshus finns det alltid ett trapphus, men hur håller man rent och vem är det som sköter städningen? Var får man tag i vatten och är det något speciellt man ska tänka på vid städningen?

Ett flerfamiljshus innebär att det är många olika familjer som bor under samma tak i lägenheter. Det kan vara olika antal familjer beroende på husets storlek och hur många våningar det är, men det finns alltid en del gemensamma ytor som man delar på. Antingen ett flerfamiljshus har hiss eller inte så finns det alltid ett trapphus som man kan använda. Det beror på att man ska kunna ta sig upp och ner i huset ifall hissen är upptagen eller om en brand skulle uppstå och hissen därför av säkerhetsskäl inte bör användas. Om det finns en hiss så är det vanligt att man låter trappan slingra sig upp runt hiss-schaktet. Det förekommer också att man låter trapphuset ligga lite vid sidan bakom en dörr per våning. Men hur man än väljer att arrangera möjligheten att ta sig upp och ner i byggnaden så är trapporna något som brukar utsättas för mycket slitage och nedsmutsning. 

Läs mer om trappstädning

Utrymmen i källaren

I många flerfamiljshus finns det en tvättstuga i källaren. Där brukar man även inreda ett städrum med vatten och möjlighet till förvaring av städartiklar. Det är ett smidigt sätt att kunna ha allt på plats ifall städningen sköts av en extern städfirma. Många använder sig av en teknik för att slippa släpa tunga vattenhinkar upp för trapporna. Istället använder man en mopp där själva städytan är mjuk och går att ta av. Genom att väta den så kan man ta med sig det som behövs för att svabba trapporna hela vägen uppifrån och ned istället för att bära med sig en vattenhink.

Internt eller externt

Det är ofta städfirmor som anlitas för att städa trappor och andra gemensamma ytor i flerfamiljshus. Ibland kan städaren också vara en vaktmästare eller någon som bor i huset. På det sättet kanske man kan få sänkt hyra och det är även lättare att ha koll på trappans skick. Det är viktigt att hålla efter trappan extra noga på vintern då de boende kan dra med sig salt och grus in. Därför ska man alltid skura golvet med vatten med ett milt medel som rengör och lägger sig som en skyddande yta. Det underlättar mellan varje städtillfälle.

Hur ofta ska man tvätta fönster?

9 okt 2019

Eftersom fönster alltid blir smutsiga efter en tid, bör man ju tvätta dem allt eftersom det händer. Beroende på var man bor; ute på landet eller mitt inne i storstaden, blir de snabbare smutsiga eller håller sig rena längre. Bor man högt uppe, tar det längre tid innan de blir smutsiga än om man bor på bottenplan. Bor man nära motorväg, blir de snabbare smutsiga än ute i skärgården och så vidare. Traditionellt sett har man alltid tvättat fönster var fjärde månad; till jul, till påsk, till midsommar, och någon gång mellan jul och midsommar.

Moderna fönster behöver inte tvättas så ofta. Har man moderna fönster med en hinna av laminat, ramlar smutsen ner och när det regnar tvättas det mesta bort. Har man till exempel PVC fönster blir de inte smutsiga på samma sätt som andra fönster. Dessutom räcker det med att tvätta av dem med lite diskmedel då och då och skrapa rent med en fönsterskrapa.

Så kan du utföra fönsterputs i Södra Dalarna

Har man många fönster och med spröjs, kan det vara besvärligt att tvätta dem på egen hand. Oftast behöver man anlita en fönsterputsare. De flesta städfirmor erbjuder även fönsterputs när de ändå kommer och utför sin storstädning, eller vid sin flyttstädning. Men det går ju alldeles utmärkt att anlita dem enbart för en fönsterputs också. Då tar man kontakt med en städfirma. Känner man inte någon kan man alltid googla "fönsterputs Södra Dalarna" om man nu skulle söka efter en fönsterputs någonstnas i Borlänge, Falun, Ludvika, Avesta, Norberg eller Hedemora eller Säter.

Vad behövs när man tvättar fönster

Visste du att det viktigaste när man tvättar fönster, inte är rengöringsmedlet som du har på fönster utan fönsterskrapan och att det är en sådan med god kvalitet? De bästa fönsterskraporna får du tag i en målarhandel. Välj en som har riktigt gummi i fönsterskrapan. Resten handlar om teknik och att du ser till så att det inte rinner ner på fönster. För att förhindra det gäller det att man kan torka av fönstret på rätt sätt med fönsterskrapan. Man kan till och med se på något Youtube-klipp för att lära sig det. Det är lite svårt att beskriva det när man så mycket tydligare bör visa hur man gör. Sedan är det bara att öva på at få det sista svepet med fönsterskrapa som hindrar vattnet och rengöringsmedlet från att rinna på fönstret. Här kan du läsa mer om fönstertvätt på: https://www.fönsterputssödradalarna.se.

Så rengör du hela köket effektivt

29 jan 2019

Minst en gång i månaden är det bäst att rengöra hela köket så grundligt som du bara kan. Då kan man rengöra mer än det man gör när man städar hela bostaden i sin veckostädning, eller när man nu mest städar bostaden. Om man rengör bostaden mer grundligt då och då – behöver man inte städa lika mycket där emellan.

Här fokuserar vi på att städa kök mer grundligt

Om man rengör ytor invid diskbänk, under diskhon och invid arbetsbänk kan man rengöra med en ren trasa, men använd ett fettlösande rengöringsmedel när du torkar rent där. De flesta diskmedel är fettlösande regöringsmedel.

Få undan all disk först

Börja vid diskhon och diska bort all disk, eller lägg dem i diskmaskin, om du har en sådan. Lyft  på diskstället om du har ett sådant. Rengör under den och bredvid. Rengör även själva diskhon. Ta stålull om det inte går bort med en vanlig svamp. Avsluta med att torka rent med en fuktad trasa. Torka sedan väggen invid arbetsbänken. Använd en mjuk svamp och diskmedel, avsluta med att torka rent med disktrasa. Rengör sedan spisen och torka rent inuti ugnen. Torka även rent fönstret på ugnen.

Passa på att rengöra diskmaskin

I en mer omfattande städning av köket kan du samtidigt passa på att rengöra diskmaskinen. Kontrollera först att det finns salt som är till för att hålla diskmaskinen ren. Om det inte finns salt i diskmaskinen bör du hälla i salt i den. Ta sedan en mjuk svamp och torka botten på diskmaskinen. Sedan kan du torka ren diskmaskinslocket och torka rent på själva kanterna. Sedan bör du rengöra facket för maskindiskmedel. Ta antingen en ren trasa och rengör facket. Om det blir kvar rester av maskindiskmedel kan du ta en tandborste och rengöra noggrant mellan de olika facken.

Att rengöra kyl

Att rengöra kylen bör ingå i en större städning av köket. Att rengöra frys innebär en stor åtgärd som innefattar en avfrostning innan du kan rengöra den. Däremot kan du alltid torka rent frysdörren, både innanför och utanpå. Torka också själva gummidelen som isolerar mellan frys och dörr. En kyl är mycket enklare att rengöra då du inte behöver avfrosta den. I kylen kan du plocka ur alla lösa delar såsom fack och hyllor. Dem kan du diska och sedan torka innan du ställer dem tillbaka i kylen. Torka sedan kyldörren och gummidelen som isolerar mellan kyl och dörr. Där brukar det samlas en hel del smuts.

Att rengöra spisen och köksfläkten

Sedan är det spisens tur att bli ren. Beroende på hur smutsig den är, bör du använda en ren trasa och lite diskmedel för att få den ren. Sedan kan du torka rent i ugnen på samma sätt som med den övriga spisen. När både spis och ugn är rengjorda är det dags att rengöra köksfläkten. Där bör du ta bort fläktens filter. Den brukar vara avtagbar. Sedan är det bara att diska de olika delarna och låta torka innan du sätter tillbaka de olika delarna i köksfläkten. Torka sedan ovanpå fläkten innan du är klar.

Städa sedan som vanligt i köket

När vitvarorna i köket är rena, är det bara att göra som du vanligtvis gör i en storstädning; putsa fönster, torka rent på fönsterbrädor och element. Dammsug till sist golvet och moppa det. Kom ihåg att torka rent på golvlister. Det är även en bra idé att torka ovanpå dörrarna, handtag och att torka rent strömbrytare.