Rengöra ugn och mikrovågsugn

När man rengör spisen är det en bra idé att passa på att rengöra ugnen också. Många använder ugnen och är sedan så trötta på sitt kök och gör annat, eller tar hand om disken. Sedan lämnas ugnen åt sitt eget öde. Det gör med tiden att ugnen blir väldigt smutsig. Får man sedan spill på ugnsbotten börjar det osa och ryka för att spillet bränns vid. Efter ett tag luktar ugnen illa och du har ingrodda fläckar som inte vill gå bort i ugnen. Då kan du göra så här:

1. På samma sätt som du låter vatten lösa upp fläckar på spisen, kan du hetta upp vatten och hälla det kokheta vattnet i ugnsbotten.

2. Ju mer ingrodda fläckar som du har, desto längre tid bör du låta det kokheta vattnet lösa upp dem i ugnen.

3. Ta sedan en mjuk svamp med mycket diskmedel och gnugga sedan på fläckarna tills de försvinner.

4. Om fläckarna inte vill försvinna, kan du läsa i bruksanvisningen om du kan använda stålull (Svinto) i ugnen. Många ugnar byggs med känsliga ytor inuti och bör därför inte rengöras med stålull.

5. Om det står i bruksanvisningen att du kan använda stålull, kan du använda en sådan för att få bort de värsta fläckarna. Kanske du får hålla på ett bra tag innan du har fått bort alla fläckar. Då kan du upprepa knepet med kokhett vatten och fortsätta gnugga med stålullen tills fläckarna har försvunnit.

Rengöra mikrovågsugnen

En mikrovågsugn är oftast mycket lättare att få rengjord då de flesta är tillverkade i sådan plast att fläckarna sällan fastnar på samma sätt som i vanliga ugnar. Här kan du ställa en skål med vatten och rikligt med citronsaft i vattnet och låta mikron gå på 2-3 minuter på full effekt. Efter det är det bara att ta en ren trasa och lite diskmedel och torka den ren.

Det allra lättaste sättet att rengöra ugnen och mikrovågsugnen är att alltid torka bort alla eventuella fläckar så snart som de uppkommer. Då slipper du gnugga.