Så rengör du hela köket effektivt

Minst en gång i månaden är det bäst att rengöra hela köket så grundligt som du bara kan. Då kan man rengöra mer än det man gör när man städar hela bostaden i sin veckostädning, eller när man nu mest städar bostaden. Om man rengör bostaden mer grundligt då och då – behöver man inte städa lika mycket där emellan.

Här fokuserar vi på att städa kök mer grundligt

Om man rengör ytor invid diskbänk, under diskhon och invid arbetsbänk kan man rengöra med en ren trasa, men använd ett fettlösande rengöringsmedel när du torkar rent där. De flesta diskmedel är fettlösande regöringsmedel.

Få undan all disk först

Börja vid diskhon och diska bort all disk, eller lägg dem i diskmaskin, om du har en sådan. Lyft  på diskstället om du har ett sådant. Rengör under den och bredvid. Rengör även själva diskhon. Ta stålull om det inte går bort med en vanlig svamp. Avsluta med att torka rent med en fuktad trasa. Torka sedan väggen invid arbetsbänken. Använd en mjuk svamp och diskmedel, avsluta med att torka rent med disktrasa. Rengör sedan spisen och torka rent inuti ugnen. Torka även rent fönstret på ugnen.

Passa på att rengöra diskmaskin

I en mer omfattande städning av köket kan du samtidigt passa på att rengöra diskmaskinen. Kontrollera först att det finns salt som är till för att hålla diskmaskinen ren. Om det inte finns salt i diskmaskinen bör du hälla i salt i den. Ta sedan en mjuk svamp och torka botten på diskmaskinen. Sedan kan du torka ren diskmaskinslocket och torka rent på själva kanterna. Sedan bör du rengöra facket för maskindiskmedel. Ta antingen en ren trasa och rengör facket. Om det blir kvar rester av maskindiskmedel kan du ta en tandborste och rengöra noggrant mellan de olika facken.

Att rengöra kyl

Att rengöra kylen bör ingå i en större städning av köket. Att rengöra frys innebär en stor åtgärd som innefattar en avfrostning innan du kan rengöra den. Däremot kan du alltid torka rent frysdörren, både innanför och utanpå. Torka också själva gummidelen som isolerar mellan frys och dörr. En kyl är mycket enklare att rengöra då du inte behöver avfrosta den. I kylen kan du plocka ur alla lösa delar såsom fack och hyllor. Dem kan du diska och sedan torka innan du ställer dem tillbaka i kylen. Torka sedan kyldörren och gummidelen som isolerar mellan kyl och dörr. Där brukar det samlas en hel del smuts.

Att rengöra spisen och köksfläkten

Sedan är det spisens tur att bli ren. Beroende på hur smutsig den är, bör du använda en ren trasa och lite diskmedel för att få den ren. Sedan kan du torka rent i ugnen på samma sätt som med den övriga spisen. När både spis och ugn är rengjorda är det dags att rengöra köksfläkten. Där bör du ta bort fläktens filter. Den brukar vara avtagbar. Sedan är det bara att diska de olika delarna och låta torka innan du sätter tillbaka de olika delarna i köksfläkten. Torka sedan ovanpå fläkten innan du är klar.

Städa sedan som vanligt i köket

När vitvarorna i köket är rena, är det bara att göra som du vanligtvis gör i en storstädning; putsa fönster, torka rent på fönsterbrädor och element. Dammsug till sist golvet och moppa det. Kom ihåg att torka rent på golvlister. Det är även en bra idé att torka ovanpå dörrarna, handtag och att torka rent strömbrytare.

29 Jan 2019