I flerfamiljshus finns det alltid ett trapphus, men hur håller man rent och vem är det som sköter städningen? Var får man tag i vatten och är det något speciellt man ska tänka på vid städningen?
Ett flerfamiljshus innebär att det är många olika familjer som bor under samma tak i lägenheter. Det kan vara olika antal familjer beroende på husets storlek och hur många våningar det är, men det finns alltid en del gemensamma ytor som man delar på. Antingen ett flerfamiljshus har hiss eller inte så finns det alltid ett trapphus som man kan använda. Det beror på att man ska kunna ta sig upp och ner i huset ifall hissen är upptagen eller om en brand skulle uppstå och hissen därför av säkerhetsskäl inte bör användas. Om det finns en hiss så är det vanligt att man låter trappan slingra sig upp runt hiss-schaktet. Det förekommer också att man låter trapphuset ligga lite vid sidan bakom en dörr per våning. Men hur man än väljer att arrangera möjligheten att ta sig upp och ner i byggnaden så är trapporna något som brukar utsättas för mycket slitage och nedsmutsning.
Utrymmen i källaren
I många flerfamiljshus finns det en tvättstuga i källaren. Där brukar man även inreda ett städrum med vatten och möjlighet till förvaring av städartiklar. Det är ett smidigt sätt att kunna ha allt på plats ifall städningen sköts av en extern städfirma. Många använder sig av en teknik för att slippa släpa tunga vattenhinkar upp för trapporna. Istället använder man en mopp där själva städytan är mjuk och går att ta av. Genom att väta den så kan man ta med sig det som behövs för att svabba trapporna hela vägen uppifrån och ned istället för att bära med sig en vattenhink.
Internt eller externt
Det är ofta städfirmor som anlitas för att städa trappor och andra gemensamma ytor i flerfamiljshus. Ibland kan städaren också vara en vaktmästare eller någon som bor i huset. På det sättet kanske man kan få sänkt hyra och det är även lättare att ha koll på trappans skick. Det är viktigt att hålla efter trappan extra noga på vintern då de boende kan dra med sig salt och grus in. Därför ska man alltid skura golvet med vatten med ett milt medel som rengör och lägger sig som en skyddande yta. Det underlättar mellan varje städtillfälle.
Andra inlägg
- Flyttstädning i Gävle för en smidig flytt
- Effektiv kontorsstädning ger arbetsro i Malmö
- När kontorsstädning i Göteborg blir en grundpelare för arbetsmiljön
- Hemstädning – lösningen för moderna hem i Gävle
- Smittorisker - En viktig aspekt att beakta
- Ett snyggt och praktiskt garage med garagestädning i Göteborg
- Anlita städföretag för att hålla ditt trapphus rent och miljövänligt
- Skolstädning ger bra arbetsmiljö i Stockholm
- Kan jag jobba med kontorsstädning i Stockholm?
- Genvägar i vardagen